Inpage editor  

Vormingsaanbod

Onze vormingsbrochure vind je hier

Meer info over aankomende vormingen vind je op deze pagina. 

03/10/2022: Moet ik nu bang zijn?

Kinderen helpen in tijden van angst. De hele wereld is geschokt door de oorlog in Oekraïne. In tijden waarin internet alomtegenwoordig is, is het onvermijdelijk dat ook kinderen in aanraking komen met beelden van deze oorlog. Maar hoe leg je dit alles uit aan je kind?

10/10/2022: Mindfulness voor ouders.

Balanceren tussen je rol als ouder, werknemer, partner, vriend(in), kind, ... is niet altijd evident. Ongewild neem je stress van je werk mee naar huis en ben je niet altijd de ouder/partner die je graag zou willen zijn.

13/10/2022: Ruzie in huis.

Wat als je kinderen elkaar (alweer) in de haren zitten? Broers en zussen, ze kunnen elkaar niet missen en tegelijkertijd zitten ze elkaar voortdurend in de haren. Hoe ga je om met dat eeuwige gehakketak?

18/10/2022: Avontuurlijk spelen.

Modder voelen met je handen, klimmen in bomen, de regen op je gezicht en altijd nieuwe dingen ontdekken: buiten is de beste speelomgeving! Hoe maak je dat mogelijk voor je kinderen, thuis en in de buurt?

19/10/2022: Positief denken: hoe help ik mijn kind thuis of in de klas?

Onderzoek toont aan dat kinderen die positief denken gelukkiger, gezonder en veerkrachtiger zijn. Jij kan als ouder of leerkracht kinderen leren om positief te denken! Hoe jij kan helpen?

24/10/2022: Schermtijd - schermstrijd (1-6 jaar)

In deze digitale wereld groeien peuters en kleuters op omringd door schermen. De tv, tablet, laptop, smartphone of spelconsole is een toegangspoort naar een leuke activiteit: tekenfilmpje kijken, spelletje spelen, foto nemen of videobellen… Hoe zit dat nu met schermtijd voor de allerkleinsten?

26/10/2022: Baby's en huilen.

Waarom baby’s huilen, wat het met jou doet als ouder/opvoeder én wat kan helpen voor allebei.

08/11/2022: Welzijn van kleuters. Goed in hun vel.

Kleuters zijn echte ontdekkers: zien, voelen, horen, ruiken en, ja hoor, zelfs proeven! Al die prikkels kunnen zorgen voor spanning en overprikkeling bij je kind.

09/11/2022: De jeugd in/na corona.

We horen langs alle kanten dat de coronapandemie er bij onze jongeren stevig heeft op ingehakt. Ze hebben hun leven on hold moeten zetten, net als zovele anderen, toch is dit voor deze leeftijdsfase extra ingrijpend gebleken.

14/11/2022: Mediaopvoeding bij (bijna) tieners.

Kinderen, tieners en hun smartphone, ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Voor veel ouders blijft dat intensieve mediagebruik een raadsel.

14/11/2022: Reguleren van onrust bij kinderen en jongeren als gevolg van ingrijpende gebeurtenissen.

Hoe (veer)krachtig is het natuurlijk zelfhelend vermogen? En hoe kunnen we helpen om kinderen en jongeren in distress te (co)reguleren?

23/11/2022: Alleen maar druk of ADHD

"Hij springt op en neer in de zetel, loopt door het huis en kan zich geen vijf minuten met hetzelfde bezighouden. Zijn energievaatje lijkt onuitputtelijk!" Klinkt dit scenario je bekend in de oren? Is je kind gewoon druk of is er meer aan de hand?

24/11/2022: Als slapen een strijd is.

Verloopt naar bed gaan, doorslapen of opstaan voor jouw kind niet zonder moeilijkheden? Zit je met de handen in het haar als ouder? Zijn jullie beiden vermoeid? Heb je alle trucjes geprobeerd om je kind in slaap te krijgen?

29/11/2022: Peuterpuberteit.

Van waaruit komt de ‘instinctieve’ wil om NEEN te zeggen of te doen tijdens de peuterpuberteit? Verrassend genoeg zal je als ouder tijdens deze lezing ontdekken dat deze fase - indien we ze met de juiste houding benaderen - niet hoeft te verzanden in dagelijkse strijd om van alles en nog wat..

01/12/2022: Rouwen om het verlies van een kind.

Ouders in rouw en hun omgeving stellen zich allerlei vragen: Is het normaal dat ik mij na maanden nog zo verdrietig voel? Zal ik ooit opnieuw kunnen genieten van het leven? Reageert ieder mens op dezelfde manier? Is het waar dat de tijd “alle wonden heelt”? Hoe kan men iemand die rouwt troosten?

01/12/2022: Hoogsensitief opvoeden, zo blijf je als hoogsensitieve ouder in balans.

Hoogsensitiviteit is erfelijk, dus mama of papa deelt met zijn kind dit kenmerk. Toch komen veel ouders komen pas te weten dat ze zelf hoogsensitief zijn, wanneer ze ontdekken dat hun kind dit is.

12/12/2022: Kinderen rouwen ook.

Iedereen rouwt anders. Elk verlies is uniek. Niemand kan in je hoofd kijken en niemand voelt wat jij voelt. Dit kunnen we ook niet bij onze kinderen. Rouwen doe je niet enkel bij een overlijden. Ook bij een echtscheiding of ziekte.