Inpage editor  

Vormingsaanbod

03/02/2020: Als kleine kinderen groot worden: voor ouders van tieners over alcohol, tabak en drugs in de opvoeding.

Heb je kinderen tussen 10 en 15 jaar die nog geen tabak, alcohol of drugs gebruiken of er net mee beginnen te experimenteren? Dan is deze vorming iets voor jou.

04/02/2020: In de bres bij examenstress - Kinderen en jongeren helpen bij het studeren.

Examenstress… Herkent u het ook? De examens komen eraan. De examenkoorts stijgt. Iedereen loopt op de tipjes van zijn tenen. De stress woont weer even in het huis. Conflictjes of emotionele situaties zijn nooit veraf. Je probeert je 'student' te vertroetelen en toch loopt het ergens mis. Je wilt je zoon of dochter zo goed mogelijk helpen, maar het verloopt toch niet naar wens. Wat is de oorzaak?

11/02/2020: Gezin in 'zwaar weer'?

In een gezin lopen soms te veel dingen fout. Conflicten zetten de relatie tussen de partners en die met de kinderen onder grote druk. Soms zijn de stormen zo zwaar dat het gezinsschip, schipbreuk leidt.

19/02/2020: Hoe jongeren begeleiden naar volwassenheid in onze huidige samenleving?

De puberteit is een periode van grootse en snelle veranderingen waarin zowel ouders als de jongere zelf op zoek moeten gaan naar een nieuw evenwicht in zichzelf en met elkaar.

02/03/2020: Blijven staan in de storm: over omgaan met moeilijk hanteerbaar gedrag bij lagere schoolkinderen.

We beginnen deze avond door ‘gedrag’ te definiëren en te interpreteren als een vorm van communicatie. We overlopen verschillende vormen van agressie binnen de normale ontwikkeling.

09/03/2020: Lou gaat op het potje. Een lezing over zindelijkheid.

"Lou gaat op het potje" is een opvoedingsconcept voor ouder en kind.

11/03/2020: De perikelen van het nieuw samengesteld gezin.

Leven in een samengesteld gezin vormt een grote uitdaging door de specifieke dynamiek ervan die compleet anders is dan in een kerngezin. Dit kan moeilijkheden, verdriet en conflicten met zich meebrengen. Soms voelen stiefouders zich niet erkend, voelen biologische ouders zich tussen twee vuren staan en weten kinderen niet wat er van hen verwacht wordt.

25/03/2020: Communicatie die doet groeien.

Alle kinderen hebben wel eens emotionele groeipijnen. Opgroeien betekent immers ook leren omgaan met frustratie en verdriet. Moed verzamelen om nieuwe, spannende ervaringen aan te gaan.

30/03/2020: Help, een bijter in de groep!

Bijten of gebeten worden? Het overkomt heel wat baby’s en peuters. Als er bijtgedrag plaatsvindt dan zit de emotie gegarandeerd zeer hoog. En dit niet alleen bij de jonge kinderen zelf maar ook bij hun ouders en andere opvoeders.

02/04/2020: Temperamentvolle kinderen: zo geef je het beste aan intense, gevoelige kinderen met een sterke wil.

Kan jouw zoon ook volledig over de rooie gaan omdat zijn Spiderman-T-shirt in de was zit? Weigert je dochter om aan tafel te komen omdat ze haar kleurplaat nog niet af heeft? Kan jouw kind volledig overstuur thuiskomen omdat de juf die dag boos tegen hem deed? Kortom, lijkt jouw kind op veel dagelijkse dingen heftiger, intenser of emotioneler te reageren?

20/04/2020: Verbindend ouderschap

Speelgoed dat door de kamer vliegt. Ruziënde broers en zussen. Kleuters die weer uit bed komen als ze al lang aan het slapen moeten zijn. Kinderen die eerst niet in bad willen en er daarna niet meer uit. Borden die niet worden leeg gegeten. Pubers die niet op tijd thuis zijn… Het hoort erbij… In elk gezin!

20/04/2020: Verbindend ouderschap: opvoeden anders bekeken. - Brasschaat

In deze oudergroep leer je op een andere manier naar je kinderen kijken en luisteren. Bovendien bieden we methodieken aan om je kinderen grenzen te geven op een respectvolle manier. (gebaseerd op de principes van How2talk2kids en democratisch opvoeden)

30/04/2020: "AU TIS ME WAT". Bijzondere kinderen vragen een bijzondere aanpak!

Waarom loopt het ochtendritueel bij Anne zo dikwijls mis? Waarom wordt Lukas vaak boos uit het niets en hoe kan ik daarmee omgaan? Waarom vraagt Thomas wel tien keer wanneer de judo begint? Wil of kan Jef geen boterhammen met kaas eten? Hoe komt het dat Lieze mij vaak anders begrijpt? Hoe kan ik ervoor zorgen dat Kasper niet zo angstig is?

06/05/2020: Moet mijn kind nog luisteren? Op een positieve manier grenzen stellen in de opvoeding.

Kinderen opvoeden is heel leuk en boeiend maar niet altijd even gemakkelijk. Wat mag een kind wel, wat niet? Elk kind heeft duidelijke grenzen nodig, maar bij het ene kind werkt dit gemakkelijker dan bij het andere kind. Wat kan je doen als het kind de grenzen niet respecteert? Daarnaast is het niet altijd duidelijk wat we kunnen en mogen verwachten van kinderen.

14/05/2020: Genderbewust opvoeden.

Genderstereotypen spelen, vaak onbewust, nog steeds een grote rol tijdens het opgroeien, meer dan je zou denken. Waarom is speelgoed bijvoorbeeld blauw voor jongens en roze voor meisjes? Vinden we het raar als jongens wenen of een meisje het voortouw neemt, en waarom dan wel? Zijn jongens beter met techniek? Zijn meisjes braver dan jongens? Leg je iets op een andere manier uit aan een jongen, dan aan een meisje?

19/05/2020: Faalangst en stress bij je kind...

Herken je jezelf of je kind in onderstaande? Hij of zij is bang iets niet goed te doen in situaties waarin je kind beoordeeld wordt of waarin je kind zichzelf beoordeeld – je kind toont angst te mislukken of niet te voldoen aan verwachtingen van de school, medeleerlingen of de eigen verwachtingen? Misschien is je kind gestrest bij spreekbeurten en sociale contacten of specifiek bij de tekenles of turnen…

10/06/2020: Je kind op een speelse manier helpen met zijn (neurologische en motorische) ontwikkeling.

Onze maatschappij is de laatste 20 jaar sterk veranderd. We kennen op heel veel gebieden een fantastische vooruitgang. Het leven wordt ons op verschillende vlakken steeds gemakkelijker gemaakt.

: Zet mij even op pauze - trainingreeks voor ouders rond het opvoeden van lagere schoolkinderen met ADHD

Een kind met ADHD opvoeden is een veeleisende taak. Spontaan opvoeden bestaat niet: er is nood aan een ‘bijzondere’ aanpak’. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat oudertraining rond ADHD vaak meer resultaat oplevert dan therapeutische interventies op school of individuele therapie. Ouders kunnen heel wat positiefs bereiken!