Inpage editor  

Vormingsaanbod

18/09/2019: Verbindend ouderschap: opvoeden anders bekeken - Brecht

In de omgang met je kind kunnen er kwetsende woorden vallen. Verval jij in moeilijke situaties met je kind ook wel eens in straffen,dreigen, 'omkopen' of eisen? Heeft dit niet het juiste effect? Wil je graag vanuit je hart omgaan met je kind? En het ongewenste gedrag van je kind te begrijpen?

24/09/2019: 'Eigen baas over je gedachten!' Leer je kind positief denken. - Wijnegem

We kijken aan de hand van concrete voorbeelden wat positief denken is en hoe je dit als ouder aan je kind kunt leren. De voordelen van positief denken zijn inmiddels in vele onderzoeken beschreven. Kinderen die positief denken zijn gelukkiger en hebben meer vrienden. Ze worden minder gepest en presteren beter op school.

25/09/2019: Kinderen rouwen ook. - Merksplas

Kinderen rouwen ook, weliswaar op een andere manier dan volwassenen. Verdriet en verlies maken deel uit van het leven. Je spaart kinderen niet door hen hiervan af te schermen. Zowel de rouwenden als de omgeving zitten met vragen.

01/10/2019: Faalangst en perfectionisme bij kinderen en tieners. - Essen

“Iedereen heeft last van angst om te falen maar niet iedereen heeft faalangst.” Een van de voornaamste uitingsvormen van perfectionisme bij kinderen en adolescenten is faalangst. Sommige kinderen verkrampen, anderen raken in paniek of worden ziek. Buikpijn en hoofdpijn zijn de meest voorkomende klachten die worden veroorzaakt door faalangst. Kinderen leggen vaak de lat voor zichzelf zeer hoog.

02/10/2019: Blijven staan in de storm: over omgaan met moeilijk hanteerbaar gedrag. - Baarle-Hertog

We beginnen deze avond door ‘gedrag’ te definiëren en te interpreteren als een vorm van communicatie. We overlopen verschillende vormen van agressie binnen de normale ontwikkeling. Je krijgt als ouder inzicht in hoe je agressie kan begrijpen en wat de functie is van agressief gedrag. Tot slot geven we uitleg rond het proces van emotieregulatie met specifieke aandacht voor praktische handvaten.

08/10/2019: Hoogsensitief opvoeden. - Zoersel

Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om dit talent van je kind tot bloei te laten komen.

09/10/2019: Pubers: een spurt (met hindernissen) naar volwassenheid. - Malle

“Tieners geloven niet in Sinterklaas, maar wel in kabouters die na hen alles opruimen.” “We verlangen van onze dochter dat zij een fietshelm draagt op de fiets. Zij reageert echter heel opstandig en vindt dat zij dit zelf mag beslissen, dat wij haar toch niet meer kunnen dwingen, dat dit een ‘dictatuur’ is van ons, niemand dit moet dragen …” “Wij vragen dat onze zoon de stroom uitschakelt wanneer hij weg gaat of gaat slapen, dat hij geen vuil laat liggen op zijn kamer en in de winter de verwarming dicht draait wanneer hij gaat slapen. Zijn (stief)vader controleert regelmatig zijn kamer om te zien of hij dit ook doet. Hij vindt het echter niet kunnen dat we op zijn kamer komen.”

15/10/2019: Zelfzorg. - Hoevenen

Zelfzorg schiet er heel vaak bij in bij ouders. Hoe komt dat? Op welke patronen bots je? Hoe kan je hiermee aan de slag?

16/10/2019: Sexting en andere online uitdagingen. - Hoogstraten

DENK GOED NA OVER WAT JE ONLINE VERSTUURT … Digitale media spelen een steeds grotere rol in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Kansen en risico’s lijken hierbij hand in hand te gaan. Tijdens deze avond kom je meer te weten over de impact van sexting, zodat je je beter kan beschermen tegen de gevaren van seksuele intimidatie en online agressie.

22/10/2019: Waakzaam zorgen voor tieners. - Schilde

Weet jij soms ook niet meer hoe het aan te pakken met je puberende zoon of dochter? Dan is de “ouderbijeenkomst waakzaam zorgen voor tieners” misschien iets voor jou. Hoe kan je waakzame zorg of nieuwe autoriteit (gebaseerd op de principes van Haim Omer) bruikbaar maken voor het dagelijks opvoeden van pubers. Met deze vorming richten we ons tot ouders die onzekerheden, vragen en spanningen ervaren in het dagelijks opvoeden van hun pubers van 12 tot 16 jaar.

23/10/2019: Hoogbegaafdheid. - Schoten

Deze interactieve lezing probeert een antwoord te geven op wat hoogbegaafdheid is. Is het goed kunnen rekenen? Veel weten? Vlot zijn in omgang met anderen? Logisch redeneren? Anders voelen? Een beetje van dit alles?

06/11/2019: Opvoeden van jongens. - Brecht

Tijdens deze voordracht word je ondergedompeld in de belevings- en ontwikkelingswereld van jongens. Je krijgt tal van inzichten en nuttige tips over de omgang met jongens. Je komt te weten hoe je beter kan inspelen op de “eigen-aardigheden” van jongens en hoe je een echte mentor voor hen kan zijn.

07/11/2019: Veilig online: Cyberpesten. - Wuustwezel

Gepest worden maakt je leven tot een heuse hel, zeker als het ook online gebeurt. Het komt extra hard aan en houdt niet op wanneer je thuis in je zetel zit. Hoe gaat Cyberpesten precies in z'n werk? Wie zijn daders en slachtoffers en wie kijkt toe? Bestaat er een perfecte aanpak, waarom moet je vooral praten en hoe begin je daaraan? Dankzij deze sessie kun je ten strijde trekken tegen de cyberpest-plaag.

14/11/2019: Peuterpuberteit. - Kapellen

Niet alleen baby’s maar ook peuters ontwikkelen zich razendsnel. Ze leren steeds beter lopen, ze leren ook woorden gebruiken en kunnen steeds meer zelf.

21/11/2019: Mindfulness voor jonge ouders. - Zandhoven

Balanceren tussen je rol als ouder, werknemer, partner, vriend(in), kind, … is niet altijd evident. Ongewild neem je stress van je werk mee naar huis en ben je niet altijd de ouder/partner die je graag zou willen zijn. We leven op automatische piloot en hebben soms het gevoel in de overlevingsmodus te staan.

27/11/2019: Blij met mij: Ontdek het talent van je kind. - Kalmthout

Kinderen die bewuster hun talent inzetten, zijn veerkrachtiger. Hoe kan jij als ouder je kind daarbij helpen? Kinderen en ouders groeien samen op. Dit doen ze zoekend, met vallen en opstaan, zo goed als ze kunnen. Vaak gaat opgroeien zonder problemen,maar soms is het ook niet zo gemakkelijk.

04/12/2019: glASShelder. - Brasschaat

Van mensen met autisme wordt weleens gezegd dat ze in een eigen wereld leven, die moeilijk te begrijpen is en waar je niet gemakkelijk toe kan doordringen. Traditioneel wordt dat 'eigen wereldje' afgebeeld als een glazen koepel. Maar klopt dit wel helemaal?

: Zet mij even op pauze - trainingsreeks voor ouders rond het opvoeden van lagere schoolkinderen met ADHD - doorlopend inschrijven

Deze reeks wordt regelmatig herhaald, er kan doorlopend ingeschreven worden. Een kind met ADHD opvoeden is een veeleisende taak. Spontaan opvoeden volstaat niet: er is nood aan een ‘bijzondere’ aanpak. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat oudertraining rond ADHD vaak meer resultaat oplevert dan therapeutische interventies op school of een individuele therapie. Ouders kunnen heel wat positiefs bereiken!