Inpage editor  

Vormingsaanbod

Onze vormingsbrochure vind je hier

Meer info over aankomende vormingen vind je (hieronder) op deze pagina. 

10/02/2022: Seksuele weerbaarheid - Broechem-Ranst

Kinderen kunnen ons soms onverwacht laten blozen met de vragen die ze stellen met betrekking tot seksualiteit. Van een eerder onderdrukkende 'schuld & schaamte' moraal zijn we geëvolueerd naar een ietwat losgeslagen 'alles-moet-kunnen' moraal. Beide uitersten hebben zo hun risico's. Op deze avond zal Jürgen Peeters ons een aantal wegwijzers tonen in de seksuele jungle waarin we leven. We kijken naar wat helpend is voor kinderen om zich te kunnen ontwikkelen tot seksueel gezonde volwassenen.

24/02/2022: Gebruik je verstand verstandig - Kalmthout

Hoe begeleid ik als ouder het best mijn kind bij zijn/haar huiswerk? Klinken 1 of meer van volgende zinnen bekend in uw oren? · Wat is het verschil tussen oefenen en leren? · Ik wil dat mijn kind zijn les kent. · Ik wil dat mijn kind zelfstandig kan werken. · Is overhoren een goed idee? · Hoe motiveer ik mijn kind? Dan is deze infoavond zeker iets voor u! Een antwoord op de meest voorkomende vragen inclusief uitleg over zelfsturing van kinderen/jongeren en een introductie in de aanbevolen studietechnieken!

08/03/2022: Opvoeden van hooggevoelige kinderen - Essen

Hooggevoelige kinderen ervaren en verwerken prikkels anders, intenser. Als ouder of opvoeder is het niet altijd even vanzelfsprekend om deze kinderen hierin te ondersteunen of te begrijpen wat er nu juist aan de hand is. In deze sessie geeft Els De Wit een theoretisch kader over hooggevoeligheid en over de verwerking van deze prikkels. Vervolgens kijken we hoe je als ouder of opvoeder hiermee kan omgaan. Tijdens de sessie krijg je ook ruim voldoende de tijd om je vragen te stellen.

09/03/2022: Help, ik verveel mij! - Zandhoven

In het vrije spel van onze kinderen zit de grote ‘magie’. Ze ontdekken er zichzelf, anderen en de hele wereld. Ze verleggen hun grenzen, experimenteren, komen zichzelf soms tegen, groeien en bloeien. Maar kan dat nog in 2021? Kunnen kinderen nog vrijuit spelen thuis en in hun buurt? Mogen ze in plassen springen of een grote put graven in de tuin? Hebben ze nog échte vrije tijd om helemaal hun ding te doen? Om helemaal kind te zijn? Dat bepalen wij als volwassenen. Soms bewust, vaak onbewust. Verruim je speelervaring en leer hoe je ook met simpele materialen kinderen kan prikkelen - binnen en buiten. Het wordt een boeiende en inspirerende avond, met blijvende speelse impact!

15/03/2022: Hoe als (jonge) ouders je relatie gezond houden? - Rijkevorsel

Je hoort, leest veel over opvoeden en goed genoeg ouderschap. Maar waar blijven jullie als koppel als er kinderen in huis zijn? Een extra opdracht erbij? Helemaal niet. Tijdens deze voordracht wil ik jullie informatie geven over liefdesrelaties en hoe deze evolueren bij de komst van kinderen en opgroeiende kinderen. Maar vooral gaan we samen de liefde bekijken door een EFT-bril. (EFT = Emotionally Focused Therapy) Relaties uitgelegd vanuit de hechtingstheorie. Liefde begrijpen vanuit hechting. Wat gebeurt er met jullie als koppel als jullie elkaar (even) niet vinden. En vooral hoe kunnen jullie terug veilig verbinden met elkaar, elkaar terugvinden als jullie (even) onder druk staan. Een veilige haven zijn voor onze kinderen én in de armen van onze partner, daar worden wij immers allen betere en gelukkigere mensen van.

17/03/2022: Faalangst en perfectionisme - Wuustwezel

“Iedereen heeft last van angst om te falen maar niet iedereen heeft faalangst”. Een van de voornaamste uitingsvormen van perfectionisme bij jonge kinderen en adolescenten is faalangst. Sommige kinderen verkrampen, anderen raken in paniek of worden ziek. Buikpijn is de meest voorkomende klacht die wordt veroorzaakt door faalangst. Kinderen leggen vaak de lat voor zichzelf zeer hoog. Tijdig erkende faalangst en een goede begeleiding kunnen zeer veel problematiek voorkomen. Stel ook je eigen perfectionisme als ouder in vraag. Praat erover met je kind. Ontspan in de natuur. Indien je niet direct een oplossing vindt, zoek je best hulp. Benieuwd naar meer tips en welke hulp er bestaat? Welkom op deze lezing!

21/03/2022: Jongerenveerkracht, het verschil tussen lijden en leiden - Malle

Steeds meer zien we zowel in de maatschappij alsook in de wetenschap dat psychische kwetsbaarheid zich soms al vroeg in het leven laat merken. Hoe meten we deze kwetsbaarheid bij jongeren? Is iedereen even kwetsbaar? Wat is mentale veerkracht en hoe helpt dit tegen stress? Wat zijn de resultaten bij Vlaamse scholieren indien we deze gaan meten met de nieuwe Jongerenveerkrachtschaal? Een voordracht waardoor we hopelijk niet gestresseerd worden en door de vele mediabomen het bos weer beginnen te zien.

23/03/2022: Blij met mij! - Schilde

Wat helpt om kinderen blij met zichzelf te laten zijn? Hoe kan een kind zich in de klas, thuis, bij een hobby, op vakantie ‘wel in zijn vel’ voelen? We bespreken de 4 pijlers van ‘blij met mij’: Gevoelens herkennen, benoemen, er laten zijn, een vorm geven. Kijken achter het gedrag van het kind. De kracht van de kring: door wie wordt het kind mee ondersteund? Talentgericht kijken naar kinderen: waar haalt het kind zijn energie vandaan? Deze lezing is vooral gericht naar lagere schoolkinderen.

30/03/2022: Gamen, meer dan een spel? - Hoogstraten

Is je kind ook verzot op Fortnite, Minecraft of andere videospelletjes? Kunnen ze er moeilijk mee stoppen? Je bent niet alleen. Heel wat jongeren spenderen vele uren in de virtuele wereld van videospelletjes. Soms is gamen echter problematisch. School, sociale contacten en gezondheid gaan achteruit terwijl ze alsmaar meer tijd besteden achter het scherm. Ze verliezen andere interesses en worden snel agressief. Hoe pak je dit aan als ouder? Wat zijn goede afspraken over game- en schermtijd? Vanaf wanneer spreken we van een gameverslaving? Hoe vermijd je dat het uit de hand loopt en wat als het al zover is?

31/03/2022: Oorzaken, preventie en aanpak moeilijke etertjes - Stabroek

Tijdens deze vorming praat Vicky De Beule over de oorsprong van en aanpak bij moeilijk eetgedrag. Naast wetenschappelijke achtergrond geeft ze effectieve voedingsstrategieën en praktische tips, zodat jij thuis meteen aan de slag kan! Ook het spel ‘de Proeftoren’ wordt getoond en toegelicht.

21/04/2022: Het construct van de wildernis, over ADHD - Brasschaat

Wat is ADHD nu echt? De belevingswereld van een ADHD'er is een wildernis met beperkingen maar ook prachtige eigenschappen. Deze lezing steunt op wetenschap en ervaring. De spreker heeft zelf ADHD en is hulpverlener. Vooroordelen, oorzaken, diagnostiek, aanpak en medicatie komen aan bod in een scherp, herkenbaar maar hoopvol beeld. De lezing behandelt zowel ADHD als ADD, bij kinderen en volwassenen. Op deze ongewone reis door de wildernis leren we begrijpen waarom ADHD veel complexer is dan drukdoenerij. De hele lezing bouwt voort op de wildernismetafoor, zodat ADHD begrepen en gevoeld kan worden. Het neemt de luisteraar mee, midden de ervaring in.

25/04/2022: ONLINE: Pubers praten niet, ze luisteren ook niet - Kapellen

Pubers, … met ze praten is niet altijd evident. Soms krijg je als ouder/opvoeder enkel maar korte reacties als ‘ja’, ‘nee’, ‘duh’, ‘saai’ en ‘boeie!’ Hoe zorg je er dan voor dat je wel een gesprek kunt voeren met je puber? Hoe krijg je wel beeld en uitleg over wat er zoal omgaat in jouw kind? In deze vorming gaan we samen op zoek naar wat er wel werkt in gesprekken met pubers. Vervolgens gaan we aan de slag met 10 tips om dag na dag meer en beter met elkaar om te gaan en meer samenwerking en respect te krijgen. Aan het einde van de vorming kies je jouw persoonlijke uitdaging met concrete tips die jij de komende periode wenst aan te pakken.

27/04/2022: Als leren pijn doet - Zoersel

Leren op school gaat niet altijd vanzelf. Ook gezonde, leuke, intelligente kinderen slagen er soms niet in vlot te leren lezen of rekenen. Als leren pijn doet, laat zich dat ook thuis voelen. Het kind kan zich thuis of op school onbegrepen gaan voelen, zijn zelfvertrouwen kwijtraken en zelfs druk of onhandelbaar, lastig of agressief worden. De ouders worden teleurgesteld in hun verwachtingen. Dit kan leiden tot grote spanningen en problemen in het gezin. Waar moeten ouders met hun vragen terecht als anderen hen overbezorgd noemen? Hoe kunnen ze vertrouwen hebben in de leerkrachten en begeleiders van hun kinderen als ze het gevoel krijgen dat hun bekommernissen en vragen niet ernstig worden genomen? Deze lezing biedt antwoorden op deze vragen, geeft advies bij het opvoeden van kinderen met leerstoornissen en helpt bij het zoeken naar aangepaste hulp. Ook geeft de lezing leerkrachten inzicht in wat het voor een gezin betekent als een van de kinderen met leerstoornissen worstelt.

04/05/2022: Ben ik dan een slechte mama? - Brecht

Samen met haar man en twee guitige dochters lijkt Patsy een doorsnee leven te leiden. Haar kinderen zijn grappig, sociaal, hulpvaardig en beleefd. Kinderen uit “de boekskes”, zoals men weleens zegt. Maar op een dag keert het tij. Wat ze ook doet, thuis loopt het alsmaar vaker mis. Wanneer ook de oudercontacten op school er steeds minder vrolijk aan toegaan, wordt haar gezin overspoeld door een golf van emoties, een gamma aan hulpverleners en een waslijst aan diagnoses. Ben ik dan een slechte mama? is een persoonlijk verhaal dat voor veel mama’s en papa’s erg herkenbaar zal klinken, want er zijn ontzettend veel stoere prinsen en schattige prinsessen die net ietsje anders functioneren dan wat men zo graag ‘het gemiddelde’ noemt. Patsy schrijft zonder gêne en met respect voor zij die harder moeten werken om hun mooiste leven te leiden. In jullie gezelschap vertel ik over de moeilijke jaren die we zijn door gesparteld. En vooral hoe we dat gedaan hebben. Een lezing hoeft geen éénrichtingsverkeer te zijn. Interactief en inspirerend? Een gezellig onderonsje? Graag!

16/05/2022: Slaap bij kinderen van 0-5 jaar - Schoten

Al van voor dat je mama of papa wordt, weet je dat het slaaptekort erbij hoort. Het is pas echt na een aantal maanden dat dat slaaptekort en die nachtelijke onderbrekingen doorwegen. In deze vorming rond slaap bij kinderen van 0 tot 5jaar krijg je handvaten om je baby van aan de start een goede slaapbasis te bieden, maar ook hoe om te gaan met slaapproblemen bij peuters en kleuters. We hebben het onder andere over hoe je je kindje op elke leeftijd zelfstandig kan leren in slaap vallen, wakkertijden en dutjes, het gebruik van een slaapwekker, de overgang naar een “groot bed” en vroege vogels.

18/05/2022: Zo krijg je een zelfzekere tiener - Wijnegem

‘Hoort dit gedrag bij de leeftijd of moet ik mij zorgen maken?’, vragen ouders van tieners zich wel eens af. Jongeren ontwikkelen een eigen identiteit in de tienerjaren. Zowel jongens als meisjes hebben de neiging om in deze fase te gaan focussen op hun lichaam. Wat anderen van hen denken, hoe ze eruitzien en vaak ook wat ze wel of niet eten wordt belangrijk. Maar wat is nu ‘normaal’ gedrag en wat niet? Tijdens deze vorming legt Ils Vermeiren (eetspsycholoog) uit wat er speelt bij tieners en wat je als ouder kan doen om je tiener door deze fase te begeleiden. Ze geeft concrete tips over hoe je een positief zelfbeeld en evenwichtig eetgedrag kan stimuleren.

19/05/2022: Mediawijs opvoeden - Merksplas

Welke wegen kinderen online verkennen, is en blijft voor vele volwassenen een raadsel. Ouders, grootouders, opvoeders en al wie met kinderen werkt, denkt dat hun (klein)kinderen sneller nieuwe dingen oppikken en zijn zich niet altijd bewust van de rol die zij zelf (kunnen) spelen in het leren omgaan met die digitale wereld. Kinderen zijn vaak onzeker. Ze hebben veel vragen over onderwerpen als schermtijd, sociale media, games, privacy … Mediawijs opvoeden is een interactieve en inspirerende sessie over mediagebruik bij kinderen. Je wordt gewapend met kennis over mediawijze thema's en krijgt tips over goede praktijken. Volwassenen in een opvoedende rol kunnen er terecht met hun vragen over het mediagebruik bij kinderen van 0 t.e.m. 18 jaar. LINC-vzw vertrekt vanuit een positieve kijk op media en opvoeding, rekening houdend met de risico's.